Egy dolog biztos, ha megkérdezel egy olaszt, hogy hol lehet a legfinomabb ételeket enni a válasz biztos az lesz, hogy a “Mammánál”.
De ha a régióra kérdezünk rá, a válasz nagy valószínűséggel Emilia-Romagna tartomány lesz. Nem meglepő, hiszen a régió olyan kulináris különlegességekről híres, mint a Parmigiano Reggiano sajt, Pármai sonka, Mortadella, modenai balzsamecet, Culatello szalámi, valamint a tagliatelle és tortellini tészta.
Ki ne hallott volna ezek közül legalább egyről? S hogy milyen fogásokat kóstolj meg az étlapról, ha a régióban jársz? Mutatom!
Erbazzone
A nyár slágere, az Erbazzone egy tipikus előétel Emilia-Romagnában. Mángolddal töltött quiche, melyet tojással, hagymával és Parmigianóval kevernek össze.
PGI Cappellacci di Zucca Ferraresi
A sajttal, zsemlemorzsával, sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval meghintett házi készítésű tésztát friss sütőtökkel töltik meg.
Hogy a sütőtök édes ízét igazán kiemeljék, a hagyományok szerint olvasztott vajjal kell tálalni.
PGI Pampapato or Pampepato di Ferrara
Ennek az étcsokitortának a fő összetevői között szerepel a kandírozott gyümölcs, szerecsendió, fahéj, valamint a mandula. Zsírtartalma pedig rendkívül alacsony, mivel sem tejet, sem tojást nem tartalmaz. Így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Lasagne alla bolognese
S végül, de nem utolsó sorban, a tartomány igazi slágere, mely világhírnévre tett szert. Ki nem evett volna még lasagne-t?!
Tojásos tésztalapból készült étel, melyet raguval, beschamel mártással és sajttal rétegeznek, majd sütőben megsütik.
FUN FACT: Tudtad, hogy a lasagna a legrégebbi tésztafajta? Készítésének első bizonyítéka a római korból származik.
Velence gasztronómiája az észak-olaszországi régió egyik legkülönlegesebb és legízletesebb konyhája. Gyertek, mutatjuk...
Te kipróbálnád milyen egy hajóban ringatózva aludni?
Velencében lélegezhető az olaszos romantika, minden sarkon megmutatkozik az élő történelem. Itt lenni leírhatatlan!