Narancsvirág part - a strandokon túl

Narancsvirág part - a strandokon túl

Zenei fesztivál, Trónok Harca forgatási helyszín, partmenti túraútvonal és még sok más kaland helyszíne. 

Narancsvirág part - a strandokon túl

Spanyolországról szinte mindenkinek a nyár, a tengerpart és az életvidámság jut eszébe, egyáltalán nem véletlenül. Számomra még egy dolog társul Spanyolországhoz, mégpedig nagyon kedves gyerekkori emlékek, hiszen minden nyáron legalább két hetet itt töltöttem, mióta az eszemet tudom. Most pedig volt szerencsém visszamenni azokra a helyekre, ahol egykor gyermekfejjel jártam és egy egészen új szemszögből fedeztem fel a Narancsvirág part, spanyolul Costa del Azahar elbűvölő falvacskáit.

20230506_124621743_ios.jpg

Hogyan érdemes ide utazni?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hisz Budapestről már 9 desztinációba utazhatunk Spanyolországon belül. Ezek közül most szóba jöhet Barcelona, Valencia és Alicante, ahonnan kiváló vonat- és busz összeköttetést építettek ki a Barcelona és Valencia közötti partszakaszon elterülő nyaralóvárosokkal, de legegyszerűbb, ha Castellónba repülünk. Ha ezt választjuk, egy viszonylag új, még nem egész tíz éves reptérre érkezünk, ahol egyelőre nem nagy az utasforgalom, viszont járathoz igazított buszmenetrenddel várja az ideérkezőket, amellyel Castellón de la Planára jutunk kb. 30 perc alatt. Innen is kitűnő a tömegközlekedés a partmenti településekre, de akár itt is letelepedhetünk egy-két napra és élvezhetjük a narancsvirág- és tengerillat egyvelegét.

Látnivalók a Narancsvirág parton

A Costa del Azahar jó választás minden utazóközönség számára, hisz bármilyen utazó megtalálja a neki való elfoglaltságot. Találunk itt történelmi helyszíneket, mint Peñiscolában a Papa Luna várkastély, igazi nyaralóparadicsomokat, mint Oropesa del Mar, fesztivált Benicàssimban és lenyűgöző kilátással párosuló túraútvonalakat, mint a Via Verde del Mar. Aki erre veszi az irányt, biztosan nem fog unatkozni. Aki pedig igazi kikapcsolódásra vágyik, annak több kilométer hosszúságú partszakasz nyújt menedéket.

Peñíscola

Első megérzésem ezzel a kis gyöngyszemmel kapcsolatban az volt, hogy mintha Görögországba keveredtem volna. Kék-fehér, zsalugáteres házak, színes csempék az erkélyek alján, frissen fogott halak, tengerre néző hotelszobák… De a Papa Luna várkastély látványa kicsit visszahozott Spanyolországba a maga középkori hangulatával, ahol egykor kereszteslovagok éltek. Ma pálmafákkal körbevett várudvaráról csodálhatjuk az egész partvonalra nyíló kilátást. Nem csoda, hogy másokat is inspirált ez a festői környezet, ugyanis itt forgatták a híres Trónok harca sorozat néhány jelenetét. A levezető szűk utcácskákon elveszhetünk a szuvenírárusok forgatagában, de ne felejtsünk el megállni Justa, az első szuvenír árus kagylókkal kirakott házánál, mely mára Peñíscola egyik nevezetességévé vált. Ha már elfáradtunk a város felfedezésében, akkor jöhet a fürdőruha és irány a part!

20230507_154810497_ios.jpg

Benicàssim

A történelmi helyszíneknek nem kell búcsút mondanunk, hisz Benicàssim is visszakalauzol minket a mór időkbe, amikor a partmenti villákban folyt a polgári élet. Az arab vonásokat őrző teraszok, a mediterrán fákkal árnyékolt, arab kerttel körbevett villák bálok, teadélutánok, és partik emlékeit őrzik. A város 7 km hosszú tengerparttal rendelkezik, ami a FIB, vagyis Festival Internacional de Benicàssim ideje alatt meg is telik a zenei fesztiválra érkezőkkel. 2023-ban július 13 és 16 között kerül megrendezésre ez a négynapos, fergeteges buli.

Via Verde del Mar

A természetközeli élményekre utazók számára is jó híreket hozunk a Narancsvirág partról, ahol Benicàssim és Oropesa között egy közel 6 km-es túraútvonal húzódik. Spanyolországban 3000 km-nyi régi vonatsínt szedtek fel, amelyek helyén napjainkban 121 biciklis és gyalogos túraútvonal terül el az ország különböző pontjain Via Verde néven. Ennek része a Benicàssim villáitól induló Via Verde del Mar, amely egészen Oropesa del Marig vezeti az erre járókat egy szabadstrandokkal és a vonatoknak kivájt alagutakkal tarkított zöld övezetben. A kerékpárosok számára is tökéletes választás, ugyanis az út mentén több helyen is kiépítettek biciklitárolókkal ellátott pikinikező egységeket, pihenőhelyeket. A gyalogosan közlekedőknek is tökéletes program egy strandolással egybekötve, hogy ne hevüljünk túl a nyári forróságban. Bármely szakaszon letérhetünk a partra, hisz csak pár száz méterre halad a túraútvonal. Kellemeset a hasznossal!20230507_082953132_ios.jpg

Oropesa del Mar

Számomra Oropesa a nagybetűs nyaralóhely a maga széles, arany színű, homokos partjával, a tengerre néző hotelszobákkal és az autentikus spanyol bárokkal, ahol a helyiek churrost majszolnak a tejes kávéjukat szürcsölve. Ez a kép élt a fejemben és a valóságban sincs ez túlságosan másképp. A strandok mellett persze olyan kulturális helyeket is érdemes meglátogatni, mint a város tetején magasló vár (Castillo de Oropesa del Mar) az egykori börtönnel, a 18. század emlékét őrző Virgen de la Paciencia kápolna, a 15. században épült, kalózok elriasztására szolgáló Torre del Rey és a 19. századi világítótorony, mely fontos támpont volt a tengerészeknek.

20230506_120437901_ios.jpg

Gasztronómia

A mediterrán konyha egész Dél-Európában megfigyelhető, de minden nemzet hozzáteszi a maga specialitását. Itt például előszeretettel reggeliznek pirítóst fokhagymával, paradicsommal és olívaolajjal, de akár avokádót is kérhetünk rá. Ebédre a partmenti városokban nincs is finomabb a frissen fogott halnál, tengeri herkentyűnél, illetve a friss zöldsalátánál, melyet igazi, spanyol olívaolajjal szolgálnak fel. Előételként nem maradhat el a Jamón Serrano, ami az igazán spanyolos éttermekben a plafonról lóg és frissen szeletelik, közvetlen tálalás előtt. A nyári hőségben desszert helyett ajánlom a Los Jijonencos nevű fagyizót, ahol olyan spanyolos ízeket kóstolhatunk, mint a Turrón, a Leche merengada, a Mantecado és a Dulce de leche, de persze a hagyományos csoki, vanília ízeket is megtaláljuk a kínálatban. Aki pedig a kávé szerelmese, térjen be a Madre Superiora specialty kávézóba, Benicássim belvárosában.

Nektek is megjött a kedvetek egy spanyol kiruccanáshoz?

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Valencia - Todo en uno

Valencia - Todo en uno

Valenciával nem lehet melléfogni! Gasztro élmények, éjszakai élet, kulturális örökség, természeti kincsek, tengerpart...

Olvass tovább 

Narancsvirág part - a strandokon túl

Narancsvirág part - a strandokon túl

Zenei fesztivál, Trónok Harca forgatási helyszín, partmenti túraútvonal és még sok más kaland helyszíne. 

Olvass tovább 

Costa del Sol és Flamenco

Costa del Sol és Flamenco

Kulturális örökségek nyomában a déli napsütésben - a Flamenco háttérsztorija

Olvass tovább 

Sitgesi karnevál

Sitgesi karnevál

Mit kell tudnod a spanyolok legmenőbb bulijáról?

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Még nincs utasbiztosítása? Ide kattintva megkötheti.

EUB utasbiztosítás

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo