Valencia - Todo en uno

Valencia - Todo en uno

Valenciával nem lehet melléfogni! Gasztro élmények, éjszakai élet, kulturális örökség, természeti kincsek, tengerpart...

Valencia - Todo en uno

Valenciában minden megvan egy helyen: nagyváros szűk utcácskákkal, mediterrán konyha, éjszakai élet, kulturális örökség és természeti kincsek, tengerpartok, egyedülálló modern városrész és történelmi óváros, állatkert és ócenárium, jól kiépített tömegközlekedés, gazdasági csomópont.

Ebben a bejegyzésben szeretnénk nektek szavakkal és képekkel átadni, hogy milyen is Valenciában az élet. Mi csak pár napot tölthettünk itt, de az is elég volt ahhoz, hogy fülig szerelmesek legyünk ebbe az elragadó városba. Bátran ki merem jelenteni, hogy Andalúzia: Costa del Sol és Flamenco után ezt érzem a szívemhez legközelebb Spanyolországon belül.

img_5103.jpg

Eljutás és közlekedés

Budapestről többféleképpen is eljuthatunk Valenciába, ugyanis a közvetlen fapados járaton kívül akár Castellón (ide utazva ezt a blogot is érdemes átfutni: Narancsvirág part - a strandokon túl), Barcelona, Madrid, vagy akár Alicante repterére is repülhetünk, és onnan vonatra szállhatunk. Spanyolországban nagyon jó a vonatközlekedés, óránként indulnak vonatok a nagyvárosokból. Azért is jó desztináció, mert könnyen megközelíthető minden irányból. A város közlekedése is nagyon jól kiépített, ugyanis metróhálózata az agglomerációban lévő kisvárosokig/falvakig kinyúlik, így akár ott is megszállhat az ember és 15 perc alatt benn is van Valenciában. Persze aki éjszakai életre vágyik, annak érdemes benn aludnia a belvárosi szállodákban, mert a metró csak este 10-ig jár.

Gasztro-kalandorok figyelem!

A spanyol konyhát talán senkinek nem szükséges bemutatni… Mindenkinek eszébe jut egy-két mediterrán finomság, ami nem hiányozhat a spanyol nyaralások során az asztalról, na de mi az, ami Valenciában egyedülálló? Az italok tekintetében kihagyhatatlan az Horchata vagy Orxata, vagyis a földimandulából készült tej, amelyet a nap bármely szakában szívesen fogyasztanak a helyiek, nyáron pedig még fagyival is megspékelik. Ha valami alkoholosra vágyunk, akkor az egész Spanyolországban híres Sangría mellett érdemes kipróbálni az Agua de Valenciát, amit pezsgőből, ginből, vodkából és a régióban termő narancs levéből készítenek.

55d3ffbc-dd0a-4e76-94de-1dc2d7725a92.JPG

A város körül telistele vannak a termőföldek isteni narancssal, nem véletlen a Narancsvirágpart elnevezés sem, melyet a terület visel. Ami az ételeket illeti, Valencia legtipikusabb étele a Paella Valenciana, amit itt készítettek el legelőször a történelem során, vagyis ha az eredeti paella receptet keresed, a legjob helyen jársz. Egyébként ezerféleképpen elkészíthető, minden házban és étteremben máshogy, van aki rizzsel, van aki tésztával csinálja, de a hagyományos paella nyúllal készül. A Mercado de Colón gyönyörű, nemzeti műemlékként számon tartott épülete, mely Gaudí Sagrada Familiájának modernizmusát képvisel, igazi, helyi specialitásokkal vár minden látogatót.

A másik piac, ami nem csak a nevében viseli a piac nevet, hanem tényleg akként szolgál, a Mercado Central, amely ugyancsak egy csodaszép épületben kapott helyet Valencia központjában, a Selyembörzétől nem messze. Itt elveszhetünk a sonka és halárusok forgatagában, kóstolhatunk, nézelődhetünk, csavaroghatunk a helyi termelők áruinak egyvelegében.

img_5079.jpg

Mit nézzünk meg?

Valenciában nincs idő unatkozni! Bárhová megyünk a városban, egy új oldalát ismerjük meg. Nincs két ugyanolyan városrész; megjelenik a modern, a polgári, a gyerekeket szórakoztató, a pihenésre szolgáló, a gourmet-kat vonzó, a sportolóknak való, a történelmet kedvelőknek passzoló, szórakozási lehetőségek, szóval minden megvan Valenciában, ami egy utazónak fontos szempont lehet…

Óváros

img_5080.jpg

Ami a látnivalókat illeti, van egy óriási kontraszt az óváros és a modern városrész között, amit akár építészeti szemmel, akár laikusként is érdekes végigpásztázni. Az óváros telis-tele van polgári épületekkel, melyekben egykor Valencia előkelő rétege élhetett, ma pedig irodáknak és üzleteknek adnak helyet. Nekem mindig kedves emlékek törnek fel, ha ilyen épületek között járok, hiszen gyerekkorom óta nézem az 1900-as években játszódó sorozatokat, melyek olyan nagyvárosokban játszódnak, mint Madrid, Barcelona vagy Valencia, és különös érzés most ugyanitt megfordulni, ahol a szereplők forgattak.

Az óvárosban található a 15. században épült, gótikus stílusjegyeket viselő UNESCO világörökség részét képező Selyembörze épülete, a Lonja de Seda, ahol egyfajta cserekereskedelem működött és egykor innen indult a valenciai selyem exportja is. A gazdasági sikerek mellett fontos szerepe volt Valenciának a vallási életben is, ugyanis a katedrálisban található a Szent Grál, ami a legenda szerint az a kehely, amiből Jézus ivott az utolsó vacsorán. Érdemes felmászni a templomtoronyba, spanyolul Migueletébe, ahonnan szép kilátás nyílik az óvárosra.

img_5113.jpg

Zöld övezet

A óvárosból kifele haladva érdemes megállni a hatalmas fikuszoknál, a Glorieta nevezetű parkban, ahol megcsodálhatjuk a város egyik szimbólumát, az 1852-ben ültetett fikuszfát. Tovább sétálva az egykori Turia folyó medrének irányába, a Torres de Serranost is iktassuk be a valenciai látnivalók listájába. Ez az ókori városfal egyetlen épségben megmaradt műemléke, amely védelmet nyújtott a mórok támadási ellen. Ezt elhagyva belépünk Spanyolország leghosszabb, 10 km hosszan elterülő parkjába, melyet a sokat kiáradó Turia folyó medrében építettek ki, miután elterelték a folyás irányát. Egy gyönyörű zöld övezetet hoztak ezzel létre, ahova a lakosok szívesen járnak sétálni, futni, biciklizni, piknikezni… Különlegessége még egy olyan játszótér, amely Gulliver utazásait idézi fel egy mászóka- és csúszdaként is funkcionáló, partra vetett, kikötözött Gulliverrel.

img_5120.jpg

Modern Valencia

A parkon keresztül sétálva eljuthatunk a Művészetek városába, vagyis a modern Valenciába. Itt a város másik arcát ismerhetjük meg Calatrava és Candela tolmácsolásában. Egy olyan kiállítási térről van szó, amely hat épület együttese.  A Hemisfèricben 3D-s filmeket nézhetünk, de planetáriumként is szolgál, az Umbracle egy parkosított terület, amelyben Valencia szíve dobog, itt áll még a Természettudományi múzeum (Museu de les Ciències), az Oceanogràfic, Európa legnagyobb akváriuma,  a Palau de les Arts ami Operaházként működik, és az Ágora koncertterem.

Spanyolország legnagyobb kikötője

Valenciában található az ország legnagyobb kikötője, mely gazdasági szempontból egy nagy gócpontot jelent, ugyanis a GDP közel felét a kikötő forgalma adja, illetve az ország lakosságának nagy részét is ellátja munkával. Emellett jó program a strandolással egybekötött séta a kikötőben. Van lehetőség hajótúrára, vízisportok kipróbálására, éjszaka pedig a partmenti klubokban egy spanyol buliban is részt vehetünk naplemente nézés közben.

Valencia természeti csodája – Albufera

salir.jpg

Valencia belvárosából busszal könnyen elérhető Spanyolország legnagyobb édesvízi tava, amely kerékpárúttal, túraútvonalakkal és csónakázási lehetőséggel várja a kicsit hosszabban Valenciában tartózkodókat. Nagyon jó egynapos kirándulási ötlet, ha a nagyvárosi pezsgés után egy kis nyugalomra, friss levegőre és édes madárcsicsergésre vágyik az ember. Egy helyi halász elvisz egy kisebb csoportot a madárrezervátum rejtett zugaiba, hogy bemutassa ezt az egyedülálló élővilágot. Majd lesétálhatunk ahhoz a torkolathoz, ahol az édes és a sós víz összekeveredik egymással és tehetünk egy hatalmas sétát a parton, ahonnan egész Valencia partmenti látképe tárul elénk.

Te is szívesen meglátogatnád ezt a csodás várost? 

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Valencia - Todo en uno

Valencia - Todo en uno

Valenciával nem lehet melléfogni! Gasztro élmények, éjszakai élet, kulturális örökség, természeti kincsek, tengerpart...

Olvass tovább 

Narancsvirág part - a strandokon túl

Narancsvirág part - a strandokon túl

Zenei fesztivál, Trónok Harca forgatási helyszín, partmenti túraútvonal és még sok más kaland helyszíne. 

Olvass tovább 

Costa del Sol és Flamenco

Costa del Sol és Flamenco

Kulturális örökségek nyomában a déli napsütésben - a Flamenco háttérsztorija

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Még nincs utasbiztosítása? Ide kattintva megkötheti.

EUB utasbiztosítás

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo