Costa del Sol és Flamenco

Kulturális örökségek nyomában a déli napsütésben - a Flamenco háttérsztorija

Costa del Sol és Flamenco

Ma a mediterrán régió egyik „legnaposabb” részére kalandozunk, melyet spanyolul Costa Del Sol, azaz a Nap partjának hívnak, egyáltalán nem véletlenül. Forró nyári napok jellemzik, akár 40 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet és a magas páratartalom is növeli a hőségérzetet, ennek ellenére kedvenc úticéljaim egyike. Mindig meleg szívvel emlékszem vissza az ott töltött napokra, mert egyedülállónak tartom az itt megjelenő építészeti megoldásokat, melyeket erősen befolyásolt az arab kultúra. cordoba_mezquita011.jpgMai napig elmosolyodok, ha arra a pillanatra gondolok, amikor beléptem a Córdobai nagymecsetbe…Lélegzetelállító, hogy egyszerre lehetsz egy katedrálisban és egy mecsetben.  

Málaga

Budapestről heti háromszor a Wizzair és a Ryanair járataival közvetlenül is elutazhatunk Malagába, ahonnan minden látnivaló könnyen és gyorsan elérhető. De azért Picasso szülővárosában is érdemes eltölteni egy pár napot, nagyokat sétálni a parton, megkóstolni a tengeri herkentyűket és megcsodálni a tengerre nyíló panorámát az Alcazabából, a domboldalon található mór erődből.  

granada_alhambra.jpgGranada és a Flamenco

Elugorhatunk még az innen 130 km-re, északnyugatra található Granadába és az UNESCO világörökség részét képező arab palotába, az Alhambrába, szigorúan „h” nélkül ejtve. Ha már erre jártok, ne hagyjátok ki a Sacromontéban található barlangokat, ahol egy isteni andalúz vacsorát is elkölthettek az autentikus Flamenco táncosok és zenészek társaságában. Színes, pörgős, szenvedélyes estében lesz részetek, ahol a jó hangulat és az ízélmény garantált! 

A Flamenco eredetét tekintve hihetetlenül sokszínű. A 17. századba nyúlik vissza ez az erősen multikulturális tánc, melynek zenéjét befolyásolták a zsinagógában elhangzó és a gregorián dalok, a hagyományos andalúz énekek, illetve az arab dallamok, a táncra pedig hatással volt a spanyol hagyományos tánc, a cigányok által Indiából hozott indiai tánc és az afrikai ritmusok. A táncosokat "bailaor" vagy "bailaora" néven szólítják és olyan mély érzelmeket hivatottak kifejezni, mint a szenvedély, a magány, a fájdalom, a reményvesztettség, a szerelem és az öröm. Minden produkció egyedi és megismételhetetlen, nem gyakorolható be előre, hiszen erősen jellemzi a rögtönzés. Egy dologban azonban megegyezik minden Flamenco darab: egy mély negatív érzés bemutatását mindig feloldozza a katarzisszerű örömérzet vagy könnyedség.

setas-de-sevilla.jpg

Sevilla

Ha titeket is elvarázsoltak az arab építészet műalkotásai, akkor Sevillában látogassatok el az Alcázarba, majd lessétek meg Kolumbusz Kristóf sírját a mesés katedrálisban. Ha pedig modernebb vizekre eveznétek, sétáljatok egy nagyot Sevilla gombáinak nevezett Metropol Parasolon, amely egyedi módon árnyékolja az alatta található piacteret és múzeumot, és lift segítségével felmehetünk a tetejére is megcsodálni az onnan nyíló kilátást és még egy koktél vagy vacsora erejére be is ülhetünk . 

ronda.jpgRonda

Sevillától közel két óra kocsiútra vagy Malagától másfél órára található Ronda városa, amely kicsit sem ronda, sőt Andalúzia egyik leglátogatottabb települése. A város jelképévé vált az a különleges, 1793-ban épült híd, spanyolul "Puente nuevo", amely a Tajo völgyén vezeti át a járókelőket 100 méter magasságban. Ronda egy igazi spanyol város, hisz a bikaviadaloknak otthont adó, 1785 óta talpon levő "Plaza de Toros" is közkedvelt látnivaló. Az arab világ hagyatékait is őrzik itt, például a városfal, az arab kertek "Casa del Rey Moro" néven és az arab fürdő segítségével, melyek mind-mind látogathatóak. Ha ti is édesszájúak vagytok, akkor ne hagyjátok ki a forrócsokiba vagy tejeskávéba mártogatott churrost valamelyik bárban. Ha nem tudtok választani, akkor nézzetek le a bárpult alá, mert ha sok a szalvéta a földön, akkor azt jelenti, hogy sokan megfordulnak ott és valószínűleg jó helynek számít.

Megjött a kedved egy spanyol kalandhoz? 

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Costa del Sol és Flamenco

Costa del Sol és Flamenco

Kulturális örökségek nyomában a déli napsütésben - a Flamenco háttérsztorija

Olvass tovább 

Narancsvirág part - a strandokon túl

Narancsvirág part - a strandokon túl

Zenei fesztivál, Trónok Harca forgatási helyszín, partmenti túraútvonal és még sok más kaland helyszíne. 

Olvass tovább 

Valencia - Todo en uno

Valencia - Todo en uno

Valenciával nem lehet melléfogni! Gasztro élmények, éjszakai élet, kulturális örökség, természeti kincsek, tengerpart...

Olvass tovább 

Sitgesi karnevál

Sitgesi karnevál

Mit kell tudnod a spanyolok legmenőbb bulijáról?

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo