2024-05-15
A Douro-folyó ékköve, a portói bor névadója és még sok más… Ismerjétek meg Portót közelebbről!
Portugália második legnagyobb városa sokaknak közelebb áll a szívéhez, mint Lisszabon… Mindkét városnak van egy sajátos bája, ezért nehéz lenne dönteni, hova mennénk vissza legszívesebben. A legjobb mégis az, ha ti is saját bőrötökön tapasztaljátok meg a portugál hétköznapok forgatagának varázsát. Megmutatjuk, hogyan.
Mivel menjünk Budapestről?
Bár Portugália az európai kontinens legnyugatibb pontján található és azt gondolhatnánk, hogy nagyon kiesik, így biztosan nehéz eljutni, de szerencsére a fapados légitársaságok gondoskodtak arról, hogy ne jelentsen gondot az idejutás. A Ryanair közvetlen járatával tudunk legegyszerűbben ideutazni, de akinek nem gond a vonatra vagy buszra szállás egy hosszabb repülést követően, az akár Lisszabonba is utazhat Wizzairrel vagy Ryanairrel, és onnan tovább Portóba tömegközlekedéssel. Ha több időd van Portóban, akkor Körutazás Észak-Portugáliában című bejegyzésünk is hasznos lehet, ahol a környező szépségekről mesélünk.
Hol szálljunk meg?
Aki szeret sétálni, annak mindenképpen azt javasoljuk, hogy a városközpontban keressen szállást, ahonnan sétálótávra van minden látványosság, mert így a tömegközlekedésre alig vagy egyáltalán nem kell költeni. Bár a tipikus kis portugál villamosra, mindenképpen fel kell ülni! Kapaszkodni pedig KÖTELEZŐ! Rengeteg aranyos helyen lehet reggelizni, kávézni, sok-sok pékség is van, úgyhogy még azt sem muszáj kérni, ha szállodában alszunk. Így legalább kipróbálhatjuk a helyi finomságokat már a reggelinél.
Ha Portó, akkor bor.
Na de milyen is ez a világhírű bor és mitől olyan erős?
Először is, fontos tudni, hogy Portóban úgynevezett erősített borok jellemzők, másnéven likőrborok, amik jóval erősebbek, mint a hagyományos borok. A 17. században az angol-francia háború során, a bordeaux-i borok importja, érthető okokból, szünetelt, ezért az angolok a portugálokhoz fordultak segítségért. A portugál borok azonban a hosszú szállítás alatt hamar megromlottak, ezért borpárlat hozzáadásával oldották meg a problémát. Ez tökéletes megoldásnak bizonyult, hiszen ez tartósította a bort és az íze is intenzívebb lett. A megszokott 13-14%-os alkoholtartalom helyett 18-22 fokos desszertborra kell számítani.
Hol érdemes megkóstolni?
A válasz nagyon egyszerű. Bármely Vila Nova de Gaia városrészen, a folyóparton elterülő pincesoron található boros pincébe térünk be, nem foghatunk mellé, hiszen itt készülnek a legjobb portói borok. Hagyományosan a Douro-völgyben termő szőlőket gályákon úsztatták le a torkolatig, hogy ott eladják vagy onnan elszállítsák. Ma már a leszüretelt szőlő kerül a Douro-völgyből a pincékbe és helyben folyik a bortermelés.
Érdemes mindhárom típusát (Branco, Ruby, Tawny) megkóstolni valamelyik pincészet folyómenti teraszán és közben élvezni a gyönyörű kilátást a városra. Másik opció lehet a borvacsora vagy a pincészet bejárásával egybekötött borkóstoló, amely mélyebb betekintést ad a bortermelés mindennapjaiba.
Bormúzeum – WOW (World of Wine) Porto
A borrajongók kötelező helye ez, ahol nem csak a bor történetéről tanulhatnak, hanem akár tanulhatnak is igazi borszakértőktől. A pár órás workshoptól az egész napos oktatáson át a több éves képzésig mindennel foglalkoznak, ami a borhoz köthető. A legizgalmasabbnak hangzó workshop a bor és csoki párosító foglalkozás, ahol az édesszájúak is előnyt élveznek.
Ha iszunk, akkor együnk is.
Mivel közel a tenger, és a város a Douro-folyó két partján terül el, könnyen következtethető, hogy isteni, frissen fogott halakat és tenger gyümölcseit ehetünk a Ribeirán, vagyis a folyómenti éttermekben. Figyelem! A sirályok is nagyon szeretik az itteni ételeket, úgyhogy érdemes gyorsan enni…
A halak közül a legtipikusabbak a tőkehal és a szardínia mindenféle változatban, illetve a levesek is nagy kedvencei a portugáloknak. Az édességek terén, Lisszabonhoz hasonlóan a „Pastel de nata” a legnépszerűbb, ami egy vaníliás krémmel töltött levelestésztából készülő kosárka. Fahéjjal megszórva pedig még mennyeibb! Portóban sok a fagyiárus is, úgyhogy érdemes egy szimpatikus fagyizóba betérni, mert nem bánja meg az ember. Főleg a nyári hőségben!
A konyha szerelmesei pedig még egy portugál főző workshopon is részt vehetnek, ahol a helyi specialitások elkészítésének fortélyait sajátíthatják el egy helyi séffel, majd kóstolhatják meg remekműveiket.
Séta a belvárosban
Portó belvárosa sétálva is szuperül bejárható, főleg ha szeretjük két lábon bejárni a szűk utcácskákat és felfedezni rejtett zugait. Mi mindig beiktatunk egy sétálós-városnézős napot az utazási tervünkbe, hogy barangoljunk és elvesszünk egy picit a városi forgatagban.
Reggelünket az Odete vegán pékség-kávézóban kezdtük, ahol pastel de natát reggeliztünk egy finom cappuccino kíséretében. Energiaraktáraink feltöltése után a Santa Catarina utcán találtuk magunkat, ami a boltkórosok kedvenc utcája. Tele van mindenféle üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel és nagy bevásárlóközpont is itt található, a Via Catarina. Érdemes azoknak is felmenni az emeletére, akik nem annyira szeretik a shoppingolást, mert autentikus portugál házakkal dekorálták ki a felső szint étkező részét.
Az utca végére érve egy gyönyörű portugál csempével, „azulejo”-val díszített templomot láthatunk, a Santo Ildefonsót. Ez egy a sok-sok meseszép templomból, melyet Portugália tartogat számunkra. Következő megállónk az óriási Torre dos Clérigos volt, melynek tornya Porto egyik szimbóluma a maga 75 méteres magasságával. Látogatható és a városra nyíló kilátás miatt erősen ajánlott is a felmenetel, de a hosszú sorban állásra számítani kell…
A közelben megtaláltuk a Harry Potter könyvtárként ismert Livraria Lellot, ahova ugyancsak sorba kell állni a bejutáshoz, de interneten előre váltott jeggyel egyszerűbb a dolgunk. A belépőjegy ára pedig levásárolható a könyvesboltban akár portugál, akár angol nyelvű könyvek vásárlásakor. A sorban állás egyébként nem is olyan kellemetlen, hiszen közben utcai zenészek szórakoztatják a várakozókat.
Pár lépésre innen megpillantjuk a Praça de Gomes Teixeirat egy újabb művészeti alkotással, az impozáns Igreja do Carmoval. A parkok kedvelőinek jó szívvel ajánljuk a közelben található három park egyikét, ahol be lehet iktatni egy rövid pihenőt, mielőtt folytatnánk utunkat a méltán híres Bolhão piac felé, ahol meg is ebédelünk. Természetesen tengeri herkentyűket választunk, ahogy a helyhez illik. A piactól a São Bento állomáson is áthaladunk, ahogy a folyópart felé vesszük az irányt. Az állomás épülete is a város egyik szimbóluma a hatalmas falait díszítő portugál csempéivel. Így nem csak a vonatra várók keverednek itt, hanem a fotósok, turisták és nézelődők, akik csodájára járnak.
A folyópart másik oldalát célozzuk meg, hogy áthaladjunk a Ponte Dom Luís I.-on, vagyis első Lajos hídján, melyet sokszor használnak a város képeként turisztikai portálok, hiszen jellegzetes íve van és az áthaladás sem hétköznapi rajta, ugyanis két szinten is átmehetnek rajta a gyalogosan közlekedők. Mi ezúttal fentről közelítettünk, mert az volt a tervünk, hogy felüljünk a Vila Nova de Gaia (a híd másik oldalán található városrész) egyik legnagyobb turisztikai vonzerejével rendelkező Gaia siklóra. Egyrészt nagyon hasznos közlekedési eszköz, hiszen a borospincékhez és a piachoz vezet, melyek a folyóparton terülnek el, másrészt a városra nyíló kilátás egészen páratlan ebből az üvegből készült kis járműből. Főleg, ha pont a naplementében tesszük meg ezt az utat!
A Mercado Beira Rio piacon a Bolhãohoz hasonlóan friss gyümölcsök és zöldségek hívogatnak, valamint kisebb halsütő, borárus standok is vannak stílusosan.
Napunk befejeztével kiválasztjuk az egyik borospince teraszát (a leghíresebbek a Cálem, a Graham, illetve a Sandeman) és megkóstoljuk mindhárom Portói bort, ahogy illik. A kóstoló után következhet a jól megérdemelt vacsora, miután visszamentünk a Lajos híd, ezúttal alsó felén a Ribeirára. Nehéz a választás, mert rengeteg, hívogató terasz van, ahol esténként portugál slágereket játszó zenészek is játszanak.
Programajánló – Hajózás a Douro-folyón
A Douro-folyó nagyon meghatározó a város életében, hiszen Portó világszerte kikötővárosként ismert. Másrészt, a bortermelésben is fontos szerepe volt és van jelenleg is, hiszen ezen szállítják a szőlőt a Douro-völgyéből egészen a pincékig. Végül, de nem utolsó sorban, a hajóutakra is kiváló, legyen szó Portóról vagy a Douro-völgyéről. Előbbi egy rövidebb, 1 órás történet, amely során autentikus portói hajóba szállva egy másik szögből, a folyóról csodálhatjuk meg Portó városának két partját, illetve a torkolatot, ahol a Douro az Atlanti-óceánba ömlik. Utóbbi során pedig 1 napostól akár több napos hajótúráig, a Douro-völgy jellegzetes, festői falvait, szőlőültetvényeket és borospincéket végigjáró körútra mehetünk. Betekinthetünk az olajbogyó- és bortermelés kulisszái mögé és felfedezhetjük az itt rejlő, rusztikus falvakat.
Porto belopta magát a szívünkbe, ezért reméljük, hogy ezzel a kis beszámolóval, Nektek is megjött a kedvetek egy hosszúhétvégés városnézéshez vagy akár hosszabb, egész Porto környékét bejáró utazáshoz. Nemsokára erről is érkezik utazási beszámolónk!