Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

A jordán Wadi Rum sivatag egy különleges és lenyűgöző hely, amely a világ egyik legismertebb sivatagai közé tartozik. A sivatag a Jordán-völgyben található, és a helyi beduinok évszázadok óta lakják ezt a földöntúli tájat.

Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

Írtunk Nektek egy összefoglalót erről a mesés helyről, amit itt olvashattok:

Földrajz

A Wadi Rum sivatag a Jordán-völgy déli részén található, és a sivatag területe mintegy 720 km². A sivatagot a vörös homokkő sziklák és a magas hegyek alkotják. A hatalmas terület legmagasabb hegye a Jabal Umm ad Dami, ahonnan a vörös, földöntúli táj nagy része belátható. A Mars-szerű sivatagot a Beduinok lakják évszázadok óta. A sivatagban találhatók kanyonok, sziklák, homokdűnék és természeti különlegességek, amelyek a turisták számára lenyűgöző látványt nyújtanak.

Történelem

Wadi Rum történelme évszázadokra nyúlik vissza. A helyi beduinok már évszázadok óta itt élnek, és a sivatagot otthonuknak tekintik. A sziklák és barlangok a beduinok számára menedéket nyújtanak a hőségtől és a hidegtől, és sok esetben, ezek továbbépítésével, továbbfaragásával alakítják ki otthonaikat, bár rengeteg sátrat és komplett sátorvárosokat is találhatunk a sivatag úttalan útjain. Senki sem ismeri úgy ezt a területet mint az őslakosai, így mindenképp érdemes beduin túravezetőt keresni, ha ide látogatunk- több magyarul beszélő beduinnal is találkoztunk az utunk során.

Élővilág

A Wadi Rumban élő beduinok hagyományos életmódot folytatnak, és a sivatagban található állatokból és növényekből élnek. A beduinok tevékkel közlekednek, és a teve teje és húsa fontos élelmiszerforrás számukra. Az őslakosok hagyományosan sátrakban élnek, amelyeket a sivatagban található sziklák és barlangok mellett állítanak fel. A beduinok hagyományos életmódja és kultúrája a turisták számára is érdekes látnivaló, végtelen programlehetőség van, ahol találkozhatunk a helyi beduin kultúrával, megfigyelhetjük hogy él ez a mesebeli nép.

Filmek

A Wadi Rum sivatagban számos híres film készült, köztük a Lawrence of Arabia, a The Martian és a Star Wars: A jedi visszatér. A sivatag lenyűgöző látványa és különleges hangulata miatt a filmrendezők számára is vonzó helyszín. A sivatagban található sziklák és barlangok különleges megoldásokat biztosítanak a filmrendezők számára, így a sivatagban forgatott filmek hozzájárultak a sivatag népszerűségéhez.

Turizmus

A sivatag a turisták számára is vonzó helyszín, hiszen számos turisztikai tevékenység elérhető. A sivatagban lehet túrázni, hegyet mászni, sziklát mászni, sivatagi szafarikra menni, és a beduinokkal való találkozás is érdekes élményt nyújt. Bár a mi a kedvenc programunk az éjszakai csillagnézés... Kihagyhatatlan!

Hangulat

Wadi Rum egészen különleges hangulattal rendelkezik, amelyet nehéz szavakkal leírni. A sivatagot átjáró csend és nyugalom, a vörös homokkő sziklák és a magas hegyek lenyűgöző látványa, valamint a beduinok hagyományos életmódja mind hozzájárulnak a sivatag különleges hangulatához. Az éjszakai sivatagban található csillagos égbolt a fényszennyezéstől távol igazán varázslatos élményt nyújt.

 

Összességében a Wadi Rum sivatag egy különleges és lenyűgöző hely, amely a turisták számára is vonzó látnivaló, de rengeteg forgatás és kaland helyszíne is. A sivatag földrajza, történelme, életvilága, az itt forgatott filmek, turizmusa, látnivalói és hangulata mind hozzájárulnak a sivatag különlegességéhez. A sivatagban való tartózkodás élménye pedig igazán felejthetetlen lehet, mindenképp úgy tervezzétek hogy alszotok egyet az egyik buborék sátorban és részt vesztek egy igazi beduin vacsorán, nem érdemes kihagyni.

Nektek is megjött a kedvetek egy jordán körutazáshoz?

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Petra - ahol megelevenedik a múlt

Petra - ahol megelevenedik a múlt

Érdekességek, tapasztalatok, utazási tippek- minden amit tudnod kell, ha Petráról álmodozol

Olvass tovább 

Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

A jordán Wadi Rum sivatag egy különleges és lenyűgöző hely, amely a világ egyik legismertebb sivatagai közé tartozik. A sivatag a Jordán-völgyben található, és a helyi beduinok évszázadok óta lakják ezt a földöntúli tájat.

Olvass tovább 

Amman - a Közel-Kelet egyik meseszerű fővárosa

Amman - a Közel-Kelet egyik meseszerű fővárosa

A Jordán folyó keleti partján bújik meg a fehér város, Amman. Izgalmas programmal és látnivalóval csábít minket egy keleti kalandra.

Olvass tovább 

Jordán kalandok

Jordán kalandok

Kihagyhatatlan élmények az arab világ legnyugatiasabb országában

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Még nincs utasbiztosítása? Ide kattintva megkötheti.

EUB utasbiztosítás

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo