Petra - ahol megelevenedik a múlt

Érdekességek, tapasztalatok, utazási tippek- minden amit tudnod kell, ha Petráról álmodozol

Petra - ahol megelevenedik a múlt

Történelem

A Kr.e. 8. században a nabataiak által lakott sziklaváros temetkezési céllal épült (igazából nem épült, hanem kivájták a sziklából), majd egy kereskedelmi útvonal fontos pontja lett, és fejlett csatornahálózatának köszönhetően virágzó város volt. A földrengések azonban nem kedveztek a város fekvésének és lakói arra kényszerültek, hogy ott hagyják Petrát, így egészen a 19. századig, amikor is Johann Ludwig Burckhardt, svájci felfedező újra rátalált a sziklák között rejtőző csodára, homály fedte a létezését. Manapság mindössze 20%-a látogatható, hisz az évszázadok homokviharai, földrengései és árvizei megakadályozták további feltárását. Mivel 1985 óta felkerült az UNESCO világörökségi helyszínek listájára és 1989-ben a híres Indiana Jones film forgatási helyszíneként szolgált, egyre felkapottabb hely lett az utazók körében. 2007-ben pedig bekerült az új világ hét csodája közé, melyek Petra ősi városa mellett a következők: a Kínai Nagy Fal, A Megváltó Krisztus szobor Rio de Janeiroban, a Machu Picchu Peruban, a Chichen Itza Mexikóban, a Kolosszeum Rómában és a Taj Mahal Indiában.

 

Tapasztalatok

Ha valaki járt már Petrában, az biztosan tudja milyen megmagyarázhatatlan érzés az, ami elfogja az embert, amikor az ősi titkokat őrző sziklák között barangol. Az egyetlen zavaró tényező, az érthető módon erre szakosodott beduinok szólongatása, akik egyébként Petra lakosai és őseikhez hasonlóan, még mindig sátrakban élnek és saját kezűleg készített portékákat árulnak (alkudni itt is ér, sőt kötelező). Az egyik árus elárulta, hogy igazából ránézésre megmondja, ki honnan jött és mennyi pénze van, úgyhogy az alapján mondja a személyre szabott árat… Értik a dolgukat, az egyszer biztos.

 

Tippek

Ha újra mehetnék Petrába, igazából csak egy dolgon változtatnék. Biztos, hogy ott maradnék éjszakára egy hotelben, elmennék a Petra by nightra (ami annyit takar, hogy éjszaka egy vezetett túra keretében bevisznek a városba és ezer gyertya, no meg a csillagok fénye világítja meg ezt a szépséget) és másnap újra bemennék, hogy a távolabbi részekre is eljussak, mert egy nap nem elég mindenre. Illetve biztos, hogy nem csinálnám meg az egész utat gyalogosan, mert még tavasszal is izzasztó élmény… Csak extra sportosaknak ajánlom!

Nektek is megjött a kedvetek egy jordán körutazáshoz?

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Petra - ahol megelevenedik a múlt

Petra - ahol megelevenedik a múlt

Érdekességek, tapasztalatok, utazási tippek- minden amit tudnod kell, ha Petráról álmodozol

Olvass tovább 

Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

Wadi Rum - a földöntúli sivatag csodája

A jordán Wadi Rum sivatag egy különleges és lenyűgöző hely, amely a világ egyik legismertebb sivatagai közé tartozik. A sivatag a Jordán-völgyben található, és a helyi beduinok évszázadok óta lakják ezt a földöntúli tájat.

Olvass tovább 

Amman - a Közel-Kelet egyik meseszerű fővárosa

Amman - a Közel-Kelet egyik meseszerű fővárosa

A Jordán folyó keleti partján bújik meg a fehér város, Amman. Izgalmas programmal és látnivalóval csábít minket egy keleti kalandra.

Olvass tovább 

Jordán kalandok

Jordán kalandok

Kihagyhatatlan élmények az arab világ legnyugatiasabb országában

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Még nincs utasbiztosítása? Ide kattintva megkötheti.

EUB utasbiztosítás

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo