Fald fel Velencét Velünk!

Velence gasztronómiája az észak-olaszországi régió egyik legkülönlegesebb és legízletesebb konyhája. Gyertek, mutatjuk...

Fald fel Velencét Velünk!

Velence büszke a tenger gyümölcseire és a halaira, de számos más ízletes étel és ital is megtalálható a helyi konyhában. Az alábbiakban bemutatjuk a Velencei gasztronómia legismertebb ételeit, italait, történelmét és sajátosságait.

20230515_150532526_ios.jpg

A leghíresebb ételek

-Cicetti- az apró kis szendvics falatok a legkülönbözőbb feltétekkel érkeznek, és valójában a világ leghíresebb uzsonnái - ebéd és vacsora között fogyasztják a velenceiek egy pohár bor vagy spritz, esetleg prosecco társaságában.

- Risi e bisi: Ez a hagyományos velencei étel egy rizses fogás, amelyben a rizst zöldborsóval és parmezán sajttal főzik össze. A fogás egyszerű, de nagyon ízletes.

- Sarde in saor: Ez a halétel a velencei konyha egyik legismertebb fogása. A sardellát hagymával, ecettel és cukorral főzik össze, majd hidegen tálalják. Az ételek között talán a legkülönlegesebb, de nagyon ízletes.

- Fegato alla veneziana: Ez a májas étel a velencei konyha egyik legnépszerűbb fogása. A májat hagymával és borral főzik össze, majd pirított polentával tálalják.

- Bigoli in salsa: Ez a tésztaétel a velencei konyha egyik legismertebb fogása. A bigoli tésztát hagymával, szardellával és vörösborral főzik össze, majd parmezán sajttal szervírozzák.

A velenceiek kedvenc "sétálós" ételei

A halpiac (Mercato di Rialto) mellett egy kicsi helyiségben található a WEnice, velencei gasztronómiában remekelő bisztrócska. Elvitelre készítenek sült halakat/tenger gyümölcseit egy dobozban, aminek aljára polentát (kukoricakását) tesznek köretnek. A csatornák mentén sétálgatva is el tudjuk fogyasztani ezt a nem mindennapi elviteles ételt. 

img_5301.jpg

Velencében járva nem lehet elmenni az olasz fagyis bódék mellett anélkül, hogy az ember meg ne kívánna egy pisztáciafagyit. Lágy, krémes, kellően sós és édes egyszerre, szóval mennyei! A mi kedvenc helyünk a Gelato di Natura, ami a város több pontján is képviselteti magát. Mi Cannaregio negyedben próbáltuk ki. 

A velencei pizzáról vegyes véleményeket lehet hallani, ugyanis a legtöbben azt mondják, hogy ne Velencében együnk pizzát, mert nem ott az igazi. Ennek ellenére, Olaszországhoz mindig társul a pizza gondolata is, így kénytelenek voltunk megkóstolni itt is. Nem kellett csalódnunk: isteni volt a pizza a Ristorante Al Cornerben, főleg tenger gyümölcsei feltéttel. De sok helyen árulnak egy-egy szelet pizzát is, hiszen a turistákat nem izgatja a "szabály", miszerint nem érdemes Velencében ilyet enni.

A legismertebb italok

- Aperol Spritz: Ez az ital a velencei konyha egyik legismertebb itala. Az Aperol Spritz egy koktél, amely Aperol, Prosecco és szódavíz keverékéből áll. Az ital frissítő és különleges ízvilággal rendelkezik.

- Prosecco: A Prosecco az észak-olaszországi régió egyik legismertebb pezsgője. A velencei konyhában gyakran fogyasztják előételként vagy desszert után.

- Grappa: A Grappa egy erős alkoholos ital, amelyet a velencei konyhában gyakran fogyasztanak desszert után. Az ital szőlőből készül, és erős, karakteres ízvilággal rendelkezik.

img_5346.jpg

A gasztronómia története

A velencei gasztronómia történelme szorosan összefonódik a város történelmével és kultúrájával. Velence egész Európa egyik legfontosabb és leggazdagabb kereskedő városa volt, ami hatalmas gasztronómiai hatással volt a világ minde tájára, de rengeteg behatás is érte, az érkező hajók hozták és vitték a recepteket és a hozzávalókat, amik egy különleges, izgalmas konyhát hoztak létre Velence városában, ami egyedi az észak-olasz konyhák között. A velencei gasztronómia sajátosságai közé tartozik a helyi alapanyagok felhasználása és a hagyományos receptek megtartása. A velencei konyha nagyon egyszerű, de nagyon ízletes ételeket kínál. A helyi ételek és italok nagyon fontosak a velencei kultúrában, és a helyiek nagyon büszkék a velencei gasztronómiára, de nagyon nyitottak az újra is.

Összességében a velencei gasztronómia az észak-olaszországi régió egyik legkülönlegesebb és legízletesebb konyhája.

Nektek is megjött a kedvetek egy velencei gasztro-túrához?

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

Velence - olaszos romantika egész évben

Velence - olaszos romantika egész évben

Velencében lélegezhető az olaszos romantika, minden sarkon megmutatkozik az élő történelem. Itt lenni leírhatatlan!

 

Olvass tovább 

Fald fel Velencét Velünk!

Fald fel Velencét Velünk!

Velence gasztronómiája az észak-olaszországi régió egyik legkülönlegesebb és legízletesebb konyhája. Gyertek, mutatjuk...

Olvass tovább 

Kirándulás San Marinoba

Kirándulás San Marinoba

Nézzétek meg a világ legkisebb országainak egyikét...

 

Olvass tovább 

Lignano Sabbiadoro - egyedi szálláshely alert

Lignano Sabbiadoro - egyedi szálláshely alert

Te kipróbálnád milyen egy hajóban ringatózva aludni?

Olvass tovább 

Az olaszok kihagyhatatlan itala...

Az olaszok kihagyhatatlan itala...

Hol kóstoljunk bort Rimini környékén?

 

Olvass tovább 

Gasztro-kalandok Rimini környékén

Gasztro-kalandok Rimini környékén

Egy dolog biztos, ha megkérdezel egy olaszt, hogy hol lehet a legfinomabb ételeket enni a válasz biztos az lesz, hogy a “Mammánál”.

 

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Még nincs utasbiztosítása? Ide kattintva megkötheti.

EUB utasbiztosítás

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo