2025-03-05
Erre keressük a választ Kolumbia leghíresebb kávétermelő vidékén. Velünk tartasz?
Ha az ember Kolumbiában jár és igazi kávéimádó, mint ahogy mi is, akkor nem hagyhatja ki a kávétengelynek nevezett régió felfedezését! Bogotából közvetlen járattal Pereira városába utaztunk, ahol elfoglaltuk aranyos szállásunkat. Már ekkor feltűnő volt a nyugodt környezet Bogotá nyüzsgő zaja után. Egy napba belesűrítettünk mindent, amit ezen a vidéken érdemes megnézni és megkóstolni. Egy nagyon kedves helyi idegenvezető és sofőr kísérte utunkat ezen a napon és számolt be nekünk a régióról. Persze ezután konstatáltuk, hogy szívesen maradtunk volna még jópár napot... Dehát az utazás már csak ilyen.
Cocora-völgy
Az óriási viaszpálmák társaságában indult a napunk a Cocora-völgyben. Ezek a pálmák akár 60 méter magasra is megnőnek és kizárólag az Andok kolumbiai és perui részén teremnek. Mai napig nyernek belőle viaszt a gyertyák készítéséhez. Ahogy a völgyben sétál az ember s felnéz ezekre az óriásokra, majd a völgyet körülölelő Andok hegyvonulataira, megmagyarázhatatlan nyugalom árasztja el.
Salento
Mielőtt a kávéültetvényekre érkezünk, még egy megállót teszünk az ebédünk helyszíneként is szolgáló Salento városában. Ebédre egy messziről lángosnak tűnő, de közelről sokkal vékonyabbra sült banánt kóstoltunk pisztránggal, salátával és rizzsel. Spanyolul patacón néven találjuk meg az étlapon. Egy igazi ékszerdoboz ez a kisváros színes házaival és hangulatos utcazenéjével. Nagyon sok turista megfordul itt évente, így főutcáján (Calle Real) rengeteg szuvenírboltot, éttermet és kávézót találunk. Óvárosa ma az UNESCO világörökség része.
Luger kávéültetvény
A nagy csoportokkal ellentétben, a privát idegenvezetőnk egy családi vállalkozásként induló kávéfarmra vitt minket, ahol a tulajdonossal személyesen beszélgettünk a kávéról. Egészen a kezdetektől indultunk, vagyis sétáltunk a kávécserjék között és megnéztük van-e érett kávécseresznye. Ezt onnan lehet tudni, hogy zöldről sötétpirosra változik a színe. Ebben az állapotban szedik le az itt dolgozó munkások, akik egy 10-14 kg-os kosárba teszik a leszedett szemeket. A bérüket teljesítményük határozza meg. A körülmények azonban emberpróbálóak, ugyanis minél magasabban helyezkednek el a kávécserjék, annál értékesebb kávé terem rajtuk. A dombokon, hegyeken mászkálva, olykor skorpiókkal, mérges hangyákkal és a kávét szerető szúnyogokkal megküzdve szedik a kávét, hogy aztán még sok-sok ember munkáját követően asztalunkra kerülhessen minden reggel.
A kávészemeket kiszedik a cseresznyéből, majd vízbe helyezik. A víz tetején úszó, kávébogár által már kilyukasztott szemek nem kerülnek be az exportra termelt kávészemek közé, csak az alul maradó ép szemek. Ezután megszárítják őket és pörköletlen formában exportálják, mivel így tovább megőrzi szavatosságát. A pörkölés már az exportot követően történik a célországban vagy annak közvetlen közelében. Nem mindegy az sem, hogy melyik kávét milyen formában pörköljük, ugyanis minél magasabban terem egy kávé, annál világosabb pörkölés passzol hozzá.
De térjünk vissza a címben felmerülő kérdésre: miért ennyire finom a kolumbiai kávé?
Nos, a válasz egyszerű. Más országokkal ellentétben itt kizárólag Arabica kávé terem, amely a legjobb minőségű kávé a világon. Bár a legtöbb kávézóban és a legtöbb kávén a boltok polcain azt látjuk, hogy 100% arabica, ez nem mindig fedi a valóságot. Az Arabica csak magas területeken terem, így például a világon legnagyobb számban fogyasztott brazil kávé jelentős része Robusta kávészemeket tartalmaz.
Szomorú tény azonban, hogy az előbb említett procedúra során a víz felszínén maradó selejtes kávészemek azok, melyek Kolumbia lakosságát ellátják kávéval. Így legtöbb esetben Kolumbiában nem is olyan finom a kávé, mint gondolnánk. Kivéve persze, ha eredeti környezetében, a kávéültetvényen van szerencsénk megkóstolni. Ez utóbbi esetben azon sem csodálkozunk el, ha a birtokon élők napi 25 csészével isznak belőle. Az a lágyság összehasonlíthatatlan az itthon kapható kávék erős, keserű kávéízével...
Viszont van ennek az élménynek egy nagyon jelentős hátránya! Ha egyszer ezt megkóstolja az ember, már nem akar mást inni, csakis ilyen kávét. Ilyet pedig nem talál minden sarkon. Pont ettől ilyen különleges!
Te is megkóstolnád ezt a kávét?