New York - a nagyvárosi dzsungel

A végeláthatatlan lehetőségek városa, New York, mindig is a bakancslistánk előkelő helyén szerepelt.

New York - a nagyvárosi dzsungel

Tudtam, hogy első látásra bele fogok szeretni a hatalmas felhőkarcolók otthonába köszönhetően a rengeteg New York-ban játszódó sorozatnak és filmnek, melyeken felnőttem. Valóban így is lett, áprilisi utam során kicsit sem csalódtam a városban, mely sosem alszik.

Te is álmodoztál már, hogy nyakadba vedd a nagy almát?

Akkor olvass tovább és elkalauzollak a város ikonikus látnivalóihoz és titkos, a helyiek által ismert helyszíneire! Legyél művészet-rajongó, ínyenc, vagy aki igazán élvei a pezsgést, hónapokat lehetne eltölteni New York felfedezésével.

 

Egy kis történelem

 • A térség eredeti lakosai a lenape törzs volt.

 • Az első európai látogató Giovanni da Verrazzano olasz felfedező volt.

 • A várost holland telepesek alapították 1624-ben Manhattan szigetén és New Amsterdam-nak nevezték el. Mai nevét a britek adták, mikor 1664-ben átvették az irányítást.
 • New York döntő politikai és stratégiai szerepet játszott az amerikai forradalom idején.

 • 1892–1954 között a new yorki Ellis Island volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állomás az államokban.
 • A 90-es években rendkívül magas bűnözése miatt vált hírhedté a város, melyet fokozatosan, számos új rendőr alkalmazásával tudtak megtisztítani.
 • 2011-ben történt a tragikus terrortámadás.

 

Pro tipp

A város 5 nagy kerületből áll, melyekből Manhattan minden utazó elsőszámú célpontja megannyi látnivalójával. Ezért azt javasoljuk, hogy az ingázás elkerülése végett itt keress szállást magadnak. Drágábbnak tűnnek a szállások, de megspórolod az utazással eltöltött időt és pénzt, ha itt alszol.

 

Legjobb idő a város látogatására

Legyen őszi színekben pompázó levélhullás, téli hóhullás, tavaszi virágzás vagy nyári napsütés, New York-ot látni kell és nincs olyan, hogy rosszkor jönnél!

 

Mit nézz meg?

 • Times Square - A gigantikus reklámhirdetéseiről ismert tér a város egyik jelképe. Ha New Yorkban jársz, kötelező itt egy selfie-t lőnöd!

 • Brooklyn Bridge - A híd 1883-ban került átadásra első fix átkelőhelyként az East River-en. Sokáig őrizte első helyét, mint a világ leghosszabb függőhídja. Mára egy igazán meghatározó látványosságnak és fotóspotnak számít.

 • Central Park - A felhőkarcolókkal körbebástyázott park a nyugalom oázisa, ahol bátran piknikezhetsz, csónakázhatsz, vagy hallgathatod az utcai előadók jammelését.

 • Grand Central Station - Nemcsak a az állatövi jegyekkel díszített, káprázatosan gyönyörű plafonja miatt érdemes megcsodálni az épületet, de olyan filmek forgatási helyszínére látogathatsz el, mint a Legenda vagyok, Men in Black II vagy a John Wick 3.

 • Szabadság szobor - Az ikonikus Szabadság szobor, mely kihagyhatatlan kelléke az amerikai filmeknek a római szabadság istennőjét ábrázolja és a fémszerkezet építése Gustave Eiffel munkáját dicséri, akinek az Eiffel tornyot is köszönhetjük.
  FUN FACT: A szobor rézből készült, ezért eredetileg vöröses-barnás színű volt. Mai zöld színét az oxidáció okozta.

 • Empire State Building - Az épület a 30-as években úttörőnek számított magasságával és 42 évig őrizte az USA legmagasabb épülete címét.

 • Flatiron Building - A magyarra fordítva csak vasalóházként becézett épület különleges formájával vált ismertté és a turisták egyik kedvenc fotóspotjává.

 • Wall Street - Az utca otthont ad a new york-i tőzsdének (NYSE), amely a világ legnagyobb tőzsdéje piaci kapitalizációját tekintve. Számos nagy pénzügyi intézmény, például befektetési bankok, hedge fund-ok és magántőke-társaságok székhelye itt található.
  FUN FACT: Az utca neve egy régen letűnt falra utal, melyet a 17. században emeltek holland telepesek, hogy távol tartsák a briteket és a kalózokat.

 • Charging Bull - A bika az optimizmust és a növekedést jelenti a pénzügyben. A Wall Street alapszabálya ugyanezeket az elképzeléseket képviseli; az Amerikához, a Wall Street-hez és a New Yorkhoz kapcsolódó pénzügyi növekedés és jólét jelképe.

 

Mit csinálj?

 • Vegyél jegyet egy sportmeccsre! Én ugyan nem vagyok egy sportrajongó, mégis egy ilyen esemény hozzátartozik az igazi amerikai életérzéshez. Szurkolj együtt a tömeggel, élvezd a látványos előadásokat és próbáld ki a new york-i hot dogot!

 • A Metropolitan Museum of Art (MET) több mint 5.000 éves művészettel büszkélkedhet. 25 dollárért (vagy 12 dollárért, ha diák vagy) tekintheted meg a múzeum folyamatosan változó kiállításait.

 • Látogass el egy ünnep alkalmával! Karácsonykor és Halloween-kor az amerikai filmekből már ismert különleges dekorációval ékesítik a várost és különleges programokkal várnak kicsiket és nagyokat. Ha melegebb időben jönnél, márciusban kerül megrendezésre az írek kulturális és vallásos ünnepe, a Saint Patrick’s day, mely alkalmával látványos felvonulás veszi kezdetét a város fő utcáin.

 • Nézz meg egy előadást a Broadway-en!
 • Csodáld meg az éjjeli pompájában kivilágított várost az egyik legizgalmasabb felhőkarcolóból, a One Vanderbilt Building-ből, ahol különleges fényjátékkal és interaktív szobákkal várják a látogatókat.
 • Ha igazán jó az angolod, csak ajánlani tudom a stand up comedy előadásokat. Ez a szórakozási forma a new yorkiak egyik kedvence és rengeteg feltörekvő tehetség próbálja ki magát akár a kisebb színházakban is.
 • Komp utadat a Szabadság Szoborhoz váltsd vitorlázásra! Ugyan a szobornál a hajó nem fog kikötni, viszont egy sokkal romantikusabb élményben lesz részed, csupán 5 másik ember társaságában a fedélzeten.
 • Ülj fel a roosevelt island-i libegőre és élvezd a csodás panorámát, mely eléd tárul 2,75 dollárért! Visszafele akár jöhetsz metróval is.
 • A különleges építészeti megoldású Little Island egy igazi kis oázis a városi dzsungelben. Ha szerencsétek van, a nyári időszakban még egy koncertnek is fültanúi lehettek.
 • Egyél egy helyi ‘deli’-ben! A deli a ‘delicatessen’ német szó rövidítése, a Németországból emigrált jiddish zsidóság honosította meg és az olyan kis üzleteket hívják így, ahol gyorsan elkészíthető, vagy kész ételeket árusítanak.
 • Ha máris eleged van a nyüzsgésből, szakadj ki a város forgatagából és látogass el Coney Island-re, a város vidámparkjához, mely egy igazi időutazás az 50-es évekbe.

Te jártál már New York-ban? Neked mi tetszett a legjobban?

Neked is megjött a kedved New Yorkhoz?

Keress minket a travel@flightmode.hu email címen és segítünk megszervezni álmaid utazását, vagy ugorj egyből az ajánlatkérő oldalunkra!

Galéria

New York - a nagyvárosi dzsungel

New York - a nagyvárosi dzsungel

A végeláthatatlan lehetőségek városa, New York, mindig is a bakancslistánk előkelő helyén szerepelt.

Olvass tovább 

USA Roadtrip- 1. Állomás Washington D.C.

USA Roadtrip- 1. Állomás Washington D.C.

Tartsatok velünk az USA keleti partján, fedezzük fel együtt az USA történelmét.

Olvass tovább 

USA Roadtrip - 2. állomás Philadelphia

USA Roadtrip - 2. állomás Philadelphia

Tartsatok velünk az USA keleti partján, fedezzük fel együtt az USA történelmét.

Olvass tovább 
  Kérjen ajánlatot

Büszkék vagyunk, hogy az alábbi szervezetekhez tartozunk:

muisz logo